RESTAURATIE

Restauratie van Stoomsleepboot Noordzee – Een historisch schip nieuw leven inblazen

De Stoomsleepboot Noordzee, een historisch schip met een rijk verleden, heeft een grootschalige restauratie ondergaan om haar oorspronkelijke glorie te herstellen. Gebouwd in 1922 door scheepswerf J. Koster Hzn in Alkmaar, heeft dit schip gediend als ijsbreker en sleepboot in de haven van IJmuiden. Gedurende haar dienstjaren heeft ze talloze schepen geholpen door ijs en zware weersomstandigheden en heeft ze een cruciale rol gespeeld in het functioneren van de haven.

Na haar pensioen in 1981 werd de Noordzee voor diverse doeleinden gebruikt, waaronder als woonschip. In 2009 werd de Stichting Stoomsleepboot Noordzee opgericht met als doel het behoud van dit unieke stuk maritieme erfgoed. Dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers en donaties, kon het restauratieproces van start gaan.

De restauratie begon met het strippen van het schip tot haar kale romp om zo de oorspronkelijke vorm en structuur bloot te leggen. Vervolgens zijn de stoommachine en de ketel zorgvuldig gereviseerd en weer bedrijfsklaar gemaakt. Het schip heeft ook een nieuwe schoorsteen, roef en achterdek gekregen. Bovendien zijn de romp en opbouw opnieuw geschilderd in de originele kleuren.

Gedurende het restauratieproces zijn de vrijwilligers continu bezig geweest met het verzamelen van historische informatie en documentatie over het schip, zodat de Noordzee zo authentiek mogelijk kon worden gerestaureerd. Daarnaast hebben zij ook originele onderdelen van het schip opgespoord en opgeknapt.

Na jaren van intensief werk is de Stoomsleepboot Noordzee in 2016 weer in de vaart genomen en sindsdien neemt ze deel aan verschillende maritieme evenementen en stoomfestivals. Bezoekers kunnen nu aan boord stappen en genieten van het volledig gerestaureerde schip, terwijl ze meer te weten komen over haar rijke geschiedenis.

De Stichting Stoomsleepboot Noordzee is toegewijd aan het behoud van dit historische schip voor toekomstige generaties en is afhankelijk van donaties en de inzet van vrijwilligers om dit doel te bereiken. Als u geïnteresseerd bent in het ondersteunen van dit unieke project, kunt u doneren, vrijwilliger worden of deelnemen aan evenementen om bij te dragen aan het voortbestaan van de Noordzee.

Lees meer over de restauratie in onze blogartikelen.

Lees meer over de restauratie in onze blogartikelen.

Houd Stoomsleepboot Noordzee onder stoom!

Het onderhouden van dit prachtige erfgoed kost veel tijd en geld. Een team van vrijwilligers is dan ook geregeld aanwezig om noodzakelijk onderhoud aan het schip uit te voeren. Zonder goede materialen lukt dit echter niet en daar hebben we veel geld voor nodig.

Steun ons met een eenmalige donatie of word vriend... en we blijven in de vaart... Bedankt!

Pin It on Pinterest