Andere ketel voor de Noordzee!!

0

Begin 2016 is de stoombok Ajax, op dat moment eigendom van Hebo maritiem services, gesloopt. 

Jammer dat er een stukje maritieme historie verdween, maar gelukkig is op dat moment de stoominstallatie veilig gesteld door Klemens Key van de raderstoomboot “de Majesteit” uit Rotterdam. Het doel was om de ketel beschikbaar te houden als vervanging voor een afgekeurde stoomketel, voor één van de boten uit de nog beperkte vloot van stoomvaartuigen in Nederland. De ketel van de Ajax is gebouwd bij de bekende ketelbouwer Ten Horn uit Veendam in 1963.

De ketel is geheel gelast, heeft één vuurgang en een VO van 80m2 en is ontworpen voor een werkdruk van 13 Bar. Tot het moment van sloop van de bok heeft de ketel vrijwel aaneengesloten onder stoom gestaan. Er is veel onderhoud gedurende het werkzame leven aan de ketel verricht. Tevens is er goed aandacht geweest voor waterbehandeling. Dit heeft er voor gezorgd dat de ketel in een perfecte staat is gebleven en met een geldige keuring van Lloyds uit de bok is gehaald. Vervolgens heeft deze tot heden in een droge opslag gestaan.

Op 1 november 2017 is de ketel uit de opslag gehaald en overgebracht naar het ketelbouwbedrijf Cal trading in Nieuwkoop. Daar zullen werkzaamheden worden uitgevoerd om het geheel weer naar kolenstook terug te bouwen en een isolatiemantel worden aangebracht. Alle appendages worden nagezien en zo nodig voorzien van een nieuw certificaat. Afhankelijk van het verloop om de financiën voor het vervolg traject te verwerven wordt een planning gemaakt om de ketel in de Noordzee te plaatsen.

laat een reactie achter


Naam*

E-mail(wordt niet gepubliceerd)*

Website

Jouw reactie*

Stuur reactie

© Copyright stoomsleepbootnoordzee - webdevelopment Frenda Websolutions